Bloggmeny

Yalta konferensen 4-11 feb 1945.

lördag, 25 juli 2009 01:49, Politik

En av anledningarna till min resa var ett besök på Krym halvön och badorten Yalta vid Svarta Havet. Krig inte bara tar liv - Det ger liv också. Jag själv skulle inte ha levt om inte andra världskriget kom. Min mamma kom till Lidköping efter kriget för att det fanns jobb här och för att komma bort från krigsminnen. Yaltakonferensen kallade jag en fredskonferens,,,som ni såg kan det kallas en huggsexa också bland de segrande.Oavsett vad så påverkade resultatet miljoners människors levnadsvillkor.Därför ville jag besöka. På Yalta träffades Josef Stalin från Sovjet. Winston Churchill Storbritannien och Franklin D Roosevelt - USA. Att det var ett toppmöte kan man lugnt påstå. Mötet bestämde att det skulle hållas allmänna och fria val i Tyskland och i de befriade republikerna. Gränsen emellan Öst o Väst bestämdes.När Sovjetunionen tog "hand" om Östeuropa sågs det som ett svek av många att väst gav bort stora delar till Stalin och en kommunistdiktatur.Beslutet får väl ses i ljuset att Sovjet var en av de stora vinnarna emot Hitlers arméer.Utan Stalin hade inte kriget vunnits så snabbt i vart fall.Mötet bestämde också regler för den framtida Förenta Nationerna FN. Jugoslavien o Polen var andra länder som man behandlade. Konferensen hölls i Livadia Palatset som jag besökte. Jag tog bussen till Livadia palatset.Kostade 4 kr. Närmast ser ni Josef Stalin.Andrev Gromyko som hängde med långt in på 80 talet.I,M Mayskiy .rysk diplomat samt A Stettinius som var USA,s diplomat och sedemera i FN. Här står jag vid samma plats vid Stalins stol. Det fanns ingen anledning att le när man vet att Stalin var en diktator och ansvarig för miljoner människors död.Å andra sidan som sagt så hade inte världskriget tagit slut utan Sovjet o Stalin så visst är det tudelat. En välkänd cigarrökare i Winston Churchill. Underbar utsikt över staden Yalta och Svarta havet från Livadia. Det klassiska fotot - Det var ju i Februari de träffades.Kallt tydligen. Bilden ovan togs i den Italienska trädgården som ser ut så här sommartid.Jag tog många fler foton men det får räcka här.Publicerar dem vid rubriken Kjell på resa.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*