Bloggmeny

Snart 20 år sedan Berlinmuren föll.

måndag, 27 juli 2009 01:35, Politik

Det var i November 1989 som Berlinmuren föll. När jag nu 20 år senare besöker en f.d Sovjetrepublik så har det hänt en del men det mesta är sig likt.Ukraina har blivit fritt men stora delar av folket tänker som de alltid gjort.Man har fått det värsta från kapitalismen med girighet och lurendrejeri.Korruptionen är omfattande.Stiger man av tåget,på flygplatsen eller vid ett turistmål blir man överfallen av folk som vill lura en. Två prissystemet gäller.Tar man 30 kr normal för en taxiresa så skall man ha 200 kr av mej.Du har ju råd att betala var budskapet.En butiksanställd tjänar ca 1400 kr i månaden. Intresset och service till kunderna är lågt.Hur man kan överleva på de officiella lönerna är en gåta.Priserna på de flesta varorna är höga.Inhemska produkter som grönsaker är billiga.Mycket är nedslitet.Nybyggd lyx finns bland de nyrika och varuhus som gapar tomma på kunder.Restauranger för vanligt folk är billigare än hemma men av någon anledning är vin mycket dyrt.Jag drack inget vin på hela resan.En flaska under 300 fanns inte att uppnå.Snarare mellan 600 - 1000 kr.Ingen drack ju detta. Förståelsen för marknadspriser verkar lågt. En taxi chaufför gick hellre tillbaka och satte sig än att få rättmätigt betalt + dricks. Jag blev förvånad att Lenin fortfarande finns kvar överallt i Ukraina.Stalin är borta men Lenin är tydligen accepterad och finns kvar som ett minne över gången tid - Om den nu är gången. Vladimir Lenin eller som han föddes till 1870 Vladimir Iljitj Uljanov.Lenin var ett revolutionärt täcknamn. Marxistisk teoretiker och grundare av Leninismen. Han blev ledare för Bolsjevikerna och blev efter Oktober revolutionen 1917 ledare i Folk kommissionen. Bildade Sovjetunionen 1922.Han avled 1924 bara 54 år gammal.Hade han levt längre hade Stalin aldrig kommit fram så snabbt i vart fall.Över 80 år senare står han staty i Ukraina så någon ande måste leva.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

Vilka fina bilder! Jag e4lskar ockse5 hf6sten och alla lf6v Sv; Tack det var je4ttegott, en extra bapbarapa i se4ngen kan ju vara bra nu ne4r det e4r se5 mf6rkt!

Suelem - 17 maj 2012 13:41

Överfallen av lurendrejare blev jag på flygplatserna i USA så det kanske är ett globalt problem?
Beträffande Lenin så har väl även du varit socialist en gång i tiden Kjell?

;)

Oven - 27 juli 2009 00:00