Bloggmeny

Kommunal kosthållning.

torsdag, 01 oktober 2009 17:26, Politik

Självklart skall en kommun servera bra mat i Sverige. Det är svenskt så det förslår.I dessa matdebattens tider kan det dock vara på sin plats och informera om att det inte är så många länder i världen som serverar fri mat till skolbarn o ungdomar. De flesta äldre runt omkring på jorden bor dessutom hemma tills livet slut.Så jämförelsländer är ett fåtal i Norra Europa. I Lidköping har vi alltid haft bra mat.Den som säger något annat vet inte vad man pratar om.Jaa om man med bra mat menar näringsriktig.Ibland får man samtal från föräldrar som tror att kommunen skall servera Junkfood. Fett och socker alltså. I NLT har flera representanter för alliansen försökt att profilera sig genom att säga att vi skall ha lokalt producerad mat.Vi skall ha kök på varenda hem och skola. Visst...i den bästa av världar.Tyvärr finns det något som heter pengar.För mig är det intressant och se hur falska o direkt lögnaktiga man är från alliansen i Lidköping.Man kräver och kräver nya saker som kostar miljoner.Samtidigt säger man nej till att finansiera det vi har.Man föreslår ytterligare nedskärning för tiotals miljoner utan att tala om på vad. Man mörkar genom at säga nej till skattehöjning.Man vill låna pengar till drift.Samtidigt skall det satsas för pengar vi inte har.Populism heter ordet i politiken och anses vara fult.Men inte i Lidköping tydligen. Jag äter den mat som serveras från Vänerköket. I jämförelse med privata restauranger är det bara gradskillnader i jämförelser. Det ligger i smaken genom att den inte är så fet eller innehåller socker. Skillnaden i att laga den på ätplatsen eller att transportera maten några kilometer är också marginell. I denna catering värld lagar många restauranger maten på annan plats och kör in den till ätplatsen. Jag har aldrig hört någon kritik emot detta. Fast det är ju privat och då spelar det inte så stor roll. I Ohio åt jag denna goda hamburgare. Det kallas för junkfood och jag äter det kanske 5-6 ggr per år. Vissa lever på denna sorts av mat och ser ut därefter. Fett,protein och socker.Inget bra. Håll er till kostcirkeln,det bästa rådet.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

Till sympatisör..
Så är det absolut inte planerat.
Vi skall förutom att investera i Vänerköket också satsa på mottagningsköken som har frihet att inom gällande krav(som är hårda avseende mat) laga god mat.
Dafgård mat är ett exempel på mat som fler och fler kommuner köper in.Det är inte aktuellt här,därför satsar vi på Vänerköket.

Kjell Hedvall - 03 oktober 2009 00:00

Risken är att centralmatlagningen ökar och att vi inte får något kök kvar i kommunen över huvud taget. Dafgårds skulle säkert kunna leverera till alla kommunala enheter. Då blir det änna tråkigt.

Sympatisör (ibland) - 03 oktober 2009 00:00

Hej Kjell

Bara att hålla med dig i alla delar av inlägget. Det har blivit ett politiskt slagträ att hävda att maten i exempelvis skolor och äldreboende i kommunen inte håller måttet bara för att det tillagas centralt. Av egen erfarenhet vill jag påstå att maten som serveras definitivt är av riktigt bra kvalitet.

Som du påpekar så finns det föräldrar som helst ser att deras ungar serveras snabbmat från XXXXX fem dagar i veckan för att ungarna inte äter annat men då är det väl knappast maten det är fel på utan kanske mest föräldrarnas oförmåga att stå emot ungarnas önskemål och mat(o)vanor. Stå på dig Kjell, vi behöver inte kockar på varenda skola. Inte ens om de representerar soppkokarna i alliansköket.

Ronny Carlsson - 01 oktober 2009 00:00