Bloggmeny

Filmen om Olof Palme

måndag, 17 september 2012 22:06, Politik

Filmen om Olof Palme går just nu Folkan.Dokumentären är intressant för oss som varit med om alla händelser.Men även för de yngre är det ett stycke historia som man bör känna till.Jag var 14 år när Palme blev minister 1964 och han blev rätt snabbt ett samtalsämne i vår familj. Det var för eller emot Palme.Min far var för och det kom även att prägla mitt intresse för politik.Fanns  inte tid i denna film att prägla tidsandan fullt ut.Hela samhället var ju vänster ett helt annat sätt än idag.Striden stod ej mellan höger eller vänster.Striderna stod inom vänstern där  S attackerades hårt av olika kommunistiska organisationer. Palme stod rakryggad för en öppen demokrati med alla människors lika värde och yttrandefriheten som grund.Detta attraherade mej.1968 blev jag riktigt nyfiken politik och började studera i mängder 16 år gammal. Jag gick med i SSU när en kommunist från Göteborg förklarade för mej 1969 att sådana som jag skulle hänga i lyktstolpen först av alla när revolutionen kom. Samma år började jag De La Gardie och fick snabbt epitetet Palmes pojke av flera ultrakonservativa lärare som mobbade mej.Man hatade Palme.1970 blev jag ordförande i SSU Lidköping och samma år gick jag med i partiet.Jag träffade Palme några gånger.Han besökte Lidköping 1979 och jag tog ett flertal bra bilder.Spelade in hans tal bl.a.1986  small det och sagan om Palme var över.Vi lär väl aldrig reda vem och varför han mördades. Man skall kalla saker och ting vid sitt rätta namn var Palmes devis.Jag har följt Palme där genom livet.Därför finns det människor som inte gillar mej.Hittils är det dock fler som stödjer mej..

Jag gick igenom Metalls utbildningsystem 1985 -1988 och var mycket i Stockholm.Gick några dagar efter mordet till Sveavägen där Expressen fångade denna bild.Jag står i mitten högst upp.

 

Faksimil från NLT.1986.Jag höll minnestalet över Olof Palme.Folkets Hus var spikat med 700 personer.Folk stod även utanför salen och hörde genom högtalarna.Vi var riktigt ledsna..Med all rätt....


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

Bra referat om Olof P. jag träffade han på 70-80 talet flera gånger, på Fårö å på färjan, bla låg vi badstranden en hel timma å prata politik, han hadde just då kommit hem från Iran Irak kriget, en fantastisk bra människa.

Göran Kjörk - 25 september 2012 10:21