Bloggmeny

Dagarna i Bryssel..

torsdag, 27 januari 2011 10:00, Politik

Kan vara på sin plats att skriva lite om vad som hände när jag var i Bryssel.Besökte Kommissionens enhet för Miljö. Ämnena var EU,s vattendirektiv samt problemet med översvämningar. Nu skall den svenska regeringen vara klar i November med hur vi tänker lösa problematiken. Här är vi engagerade i det hot som Vänern,s framtida översvämningar ger. Som ett exempel för Lidköping är det höjdnivåer vid byggandet av Hamnstaden. Ibland kan det vara långt till EU men är man på plats ser man tydliga kopplingar mellan kontoret i Bryssel och framtida risker i Lidköping. Alla regioner finns på plats med kontor i Bryssel.Så också West Sweden vars styrelse jag tillhört i många år. Vi står nu inför ett VD byte då nuvarande VD Kjell Petterson går i pension. Vi besökte Flanderns kontor för att studera hur de arbetar. Cecilia Malmström (FP) är Sveriges EU kommissionär. Efterträdde Margot Wallström men med helt andra uppgifter.Svarar för Invandring och flyktingpolitik samt Internetsäkerhet. Rätt brännande frågor i Europa. Cecilia var i Moldavien så henne fick vi inte träffa men vi besökte kommissionen och träffade medarbetare. Utifrån invandring in i EU så finns det hål och vägar att komma in. Intressant var samtalet kring Internetsäkerhet och de kriminellas agerande. "Tar de kriminella över nätet så måste EU agera med restriktioner och krav på säkerhet". Cyberspace som frihetens altare kommer säkerligen att förändras tror jag. Historien har visat att man inte kan hantera frihet under ansvar. Det är bara och se hur man beter sig på lokal nivå där man i skydd av sin anonymitet agerar på nätet. Sveriges Eu Ambassad.Sveriges största beskickning utomlands. Vi har Daniel Svensson från Lidköping som jobbar där.Hann dock inte med att träffa honom.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

"Tar de kriminella över nätet..."
Vad finns det för indikationer för att det finns någon sån risk?
Tvärt om så är den viktiga striden idag på nätet mellan de som vantrivs med att yttrandefriheten för första gången blivit på riktigt, att var och en nu kan utnyttja den utan att vara uppbackad av kapital, och de som ser detta som en frigörande process som förstärker den "vanliga" människans röst.
Maktens röst, tex. Cecilia Malmström, propagerar för att nätet är farligt , för censurer och begränsningar.
Låt dig inte luras att falla in i den trallen. Slutmålet med det handlar om att inordna nätet i den "vanliga" mediamallen med få aktiva och starka sändare och många passiva mottagare.
Det kan aldrig rimligen vara en linje för (s) att mediekapitalet ska ha monopol på yttrandefrihet.

Jörgen L - 02 februari 2011 00:00

"Tar de kriminella över nätet så måste EU agera med restriktioner och krav på säkerhet."
Jaha, hur tänkte du nu? Stänga av nätet som i Egypten? Censurera som Kina? Stänga ner Wikileaks.com som USA? Kan man få en definition på "kriminella"? Jag kan förstå om en svensk byhålepolitiker drömmer våta drömmar om att ha makten över informationsflödet men det värsta är att det har spridit sig uppåt i hierarkierna.

Izvestia - 29 januari 2011 00:00

Intressant att mina tankar om vad som kan komma att ske om de kriminella tar över nätet vållat sådant stort intresse.
På frågorna kan man tro att ni är 14 år.

kjell hedvall - 29 januari 2011 00:00

Frihet och demokrati i väst har vunnits under stora uppoffringar av tidigare generationer.

Blod, svett och tarar har behövts av dem så att vi idag kan leva bättre liv. Jag vill absolut inte förhandla bort dessa rättigheter, inte ens diskutera detta i någon som helst form.

Varför har vi politiska partier som är beredda att diskutera vår frihet?? Passar inte galoscherna kan de s.k. kränkta faktiskt flytta till ofrihet och diktatur och samtidigt ta med sig alla falska folkföreträdare.

Dennis Nilsson - 29 januari 2011 00:00

Det skulle vara intressant också med exempel på personer i närheten som inte kan hantera frihet under ansvar.

Johan - 28 januari 2011 00:00

Jag trodde Socialdemokraterna numera var emot övervakningssamhället man initierade sist man hade makten? Malmströms hot om "Cyberskurkar" är kraftigt överdrivet kontra de åtgärder som hon vill införa, precis som alla åtgärder som redan beslutats om i Sverige.

Redan nu har vi bevis på att de restriktioner och övervakningslagar som införts inte stoppar en självmordsbombare. Det går inte att lagstifta bort ett öppet och fritt samhälle, då är det inte längre öppet.

För att få en bild av Malmströms idealsamhälle behöver man bara läsa eller lyssna på boken 1984.

Johan - 27 januari 2011 00:00

Intressanta inlägg..Visar på skillnader.

Men sign morr har missuppfattat,,jag menade inte i storpolitik eller samhälle...Det räcker med enskilda exempel från individer i ens närhet...

kjell hedvall - 27 januari 2011 00:00

Ge JÄTTEGÄRNA ett exempel på när "Historien har visat att man inte kan hantera frihet under ansvar". Det enda historien har visat är stater som har haft problem med friheter.

morr - 27 januari 2011 00:00

Trevligt att fler sluter upp bakom Reinfeldts paroll "Fascist, javisst!"

Fredrik - 27 januari 2011 00:00